Flag

Vánoční crocquembouche

asi 50 kusů
Náročné
60
Vánoce ve velkém stylu
Přísady
Příprava
Náš tip
Croquembouche (čti krokenbuš) z francouzského "croque en bouche", znamená "křupnutí v puse". Skládá se z malých profiterolků z odpalovaného těsta, naplněných krémem a slepených karamelem. S karamelem pracujeme rychle. Pokud nám karamel ztuhne, můžeme ho znovu rozehřát.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)
elektrický ruční šlehač
cukrářský sáček s hladkou trubičkou (Ø asi 1 cm)
cukrářský sáček s hladkou trubičkou (Ø asi 1 cm)
cukrářský sáček se slabou trubičkou
tvrdý papír o velikosti A3
sešívačku
formička na vykrajování ve tvaru hvězdičky
formička na vykrajování ve tvaru hvězdičky

Přísady

Na těsto
125 mlvoda
125 mlmléko polotučné
100 gmáslo
160 ghladká mouka
5 gcukr
špetkasůl
4 ksvejce slepičí
Na náplň
1 balíčekZlatý klas Dr. Oetker
400 mlmléko polotučné
150 gmáslo změklého
50 gmoučkový cukr
Na ozdobení
1 balíčekPoleva světlá Dr. Oetker
150 gcukr
1 baleníZdobení 4 druhy zlaté/stříbrné Dr. Oetker
1 balíčekFondán bílá potahovací hmota Dr. Oetker
Picture - Zlatý klas Dr. Oetker
Picture - Poleva světlá Dr. Oetker
Picture - Zdobení 4 druhy zlaté/stříbrné Dr. Oetker
Picture - Fondán bílá potahovací hmota Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v kastrůlku svaříme vodu s mlékem a máslem. Přidáme mouku smíchanou s cukrem a solí a vymícháme dohladka. Směs vložíme do mísy, přidáme vejce a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Cukrářský sáček naplníme těstem a na vymazané plechy tvoříme pusinky o Ø asi 3 cm. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C

2

Pečivo necháme vychladnout.

3

Na přípravu náplně uvaříme Zlatý klas s mlékem podle návodu na obale, ale jen s 400 ml mléka a bez cukru. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme vychladlý Zlatý klas a šleháme dohladka. Náplň vložíme do cukrářského sáčku s úzkou trubičkou a pečivo naplníme. Vložíme do chladničky a necháme ztuhnout.

4

Z tvrdého papíru a papíru na pečení vytvoříme kornout o výšce asi 23 cm a základnou o průměru asi 8 cm tak, aby papír na pečení byl z vnější strany kornoutu. Kornout sešijeme sešívačkou a položíme na podnos.

5

Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale. Cukr v kastrůlku necháme zkaramelizovat. Asi ⅓ pečiva namáčíme do polevy a zdobíme kuličkami. Část namáčíme v karamelu a ozdobíme kuličkami. Pomocí karamelu lepíme kuličky od základny nahoru po celém vnějším obvodu kornoutu. Fondán vyválíme a pomocí formičky vykrájíme hvězdičky, které použijeme na ozdobení. Do karamelu namočíme vidličku a vytvoříme nitky, kterými zdobíme dezert po celém obvodě.

Náš tip

  • Croquembouche (čti krokenbuš) z francouzského "croque en bouche", znamená "křupnutí v puse". Skládá se z malých profiterolků z odpalovaného těsta, naplněných krémem a slepených karamelem. S karamelem pracujeme rychle. Pokud nám karamel ztuhne, můžeme ho znovu rozehřát.