COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Historie kakaa

Švédský přírodovědec Carl von Linné dal kakaovníku název Theobroma cacao, což v překladu znamená „potrava bohů“. Zřejmě se inspiroval legendou, že semínka kakaovníku přinesl z nebeského ráje na zem sám Quetzalcoatl, král Toltéků, který byl považován za boha vzduchu. Nebo se Linné inspiroval samotnou chutí vynikajícího kakaa.

Od Olméků po Aztéky

Díky archeologickým vykopávkám však víme, že kakaovník pěstovali Olmékové na území dnešního Mexika již před 3 000 lety. Po zániku jejich říše se pěstování kakaovníků ujali Mayové (250–900 n. l.), kteří se na tomto území usadili, poté štafetu převzali Toltékové (10.–12. století) a následně se pěstování této rostliny chopili Aztékové (14.–16. století).

Platidlo

Kakaové boby přitom nebyly jen jednou z mnoha plodin. V dobách indiánských říší sloužily jako platidlo.

Například rajče stálo 1 bob, avokádo 3 boby, králík stál 10 bobů a otrok 100 bobů. Mayové si kakaových bobů natolik vážili, že je používali ve svých rituálech při obětování bohům.

 

Energie

Kakaové boby byly ceněny také proto, že kakao, nápoj, jehož název vznikl z označení kakaových bobů – kakawa, dodávalo neuvěřitelnou energii. Proto se podávalo třeba na banketech. Takový aztécký císař Montezuma údajně dokázal vypít denně více než padesát číší kakaa. Možná i proto, že mu ho podávali v pohárech z ryzího zlata. A během jednoho dne se na banketu spotřebovalo až 640 číší kakaového nápoje.

 

První Evropan

Kdo byl prvním Evropanem, který viděl kakaové boby a ochutnal kakaový nápoj? Sázíte-li na Kryštofa Kolumba, děláte dobře. Bylo to v roce 1502. Pár bobů přivezl i do Španělska, ale nápoj nikomu nezachutnal, a tak kakaové boby nevzbudily větší zájem.

Ze Španělska do světa

Ekonomický potenciál kakaových bobů „objevil“ až dobyvatel Mexika Španěl Hernán Cortéz v roce 1520. Kromě samotných bobů ovšem přivezl také návod a nástroj na výrobu kakaového nápoje. Nápoj si zejména po vylepšení cukrem a vanilkou získal popularitu. A Španělům se ho povedlo utajit před světem až do roku 1606, kdy benátský kupec Antonio Carletti přivezl kakao do Itálie. Když si v roce 1615 španělská princezna Anna vzala francouzského krále Ludvíka XIII., kakaový nápoj se začal pít na francouzském dvoře. A kakao se začalo šířit do celého světa.

         

0 Záložka