COOKIES na webu DR. OETKER

Tento web uloží soubory cookies do Vašeho zařízení, aby umožnil lepší fungování stránek. Více informací zde.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Karob – alternativa kakaa

V mnoha příspěvcích se vedle klasického a holandského kakaa uvádí coby druh také karob. Ten má podobnou chuť třeba v koláčích, muffinech nebo cukroví. Nicméně karob není druh kakaa, ale jeho náhrada.
Karobový prášek a sirup se vyrábějí z plodů středozemního stromu Ceratonia siliqua, známého spíše pod českými názvy chlebovník, chléb svatého Jana, svatojánský chléb či rohovník obyčejný.

 

Co je karob a co všechno umí?

Karob je bohatý na bílkoviny, minerály, vitaminy, zejména A, B a D, hořčík, vápník, železo, fosfor a nikl. I klasické kakao obsahuje hodně zdraví prospěšných látek (viz článek Účinky kakaa a jeho vliv na zdraví). Oproti kakau ovšem karob neobsahuje kofein a některé alergenní látky, proto je považován za zdravější variantu kakaa. Z výčtu toho, co karob umí, je patrné, že je v některých aspektech vskutku zdravější než kakao.
Karobový prášek podporuje zdravé trávení, řeší žaludeční problémy a pomáhá při vylučování. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je zdrojem rychlého přísunu potřebné energie. Velmi dobře se uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin. Díky vysokému obsahu vápníku se používá jako výživový doplněk při osteoporóze. A v neposlední řadě je skvělou náhradou čokolády pro ty, kteří nedovedou odolat mlsání a kvůli tomu přibírají.

 

Od Jana Křtitele ke karátu 

Název je inspirován legendou o svatém Janu Křtiteli, který přežil na nemilosrdné poušti jen díky semínkům karobu, protože kromě toho, že jsou velmi chutné, dodávají rovněž spoustu energie obsažené v bílkovinách a cukrech. Navíc semínko karobu nenasává žádnou vlhkost, takže váží naprosto stejně na moři i v poušti. Také proto se stalo prototypem jednoho diamantového karátu (zkratka CT) – semínka karobu vykazují vzácně standardní hmotnost, a to 0,2 g. Od karobu ke karátu tedy není daleko.

0 Záložka