Jaké ovoce se k sobě nejlépe hodí? Na výrobu zavařenin používáme výhradně čerstvé, bezchybné ovoce. Přezrálé nebo poškozené ovoce není vhodné. Můžeme také sklidit ovoce ze zahrady v období zralosti, zamrazit jej (např. rebarboru nebo jahody) a později kombinovat s jiným druhem. V tom případě zmrazené ovoce nejdříve zvážíme, teprve potom ho necháme rozmrazit a vzniklou šťávu použijeme.
Lesní borůvky a zahradní borůvky jsou dva velmi rozdílné druhy. Lesní borůvky jsou černomodré v celém plodu, jsou velmi aromatické a citlivé a měly by se ihned zpracovat. Zahradní borůvky jsou větší než lesní forma, jejich chuť je jemnější, dužina je světle zbarvená. V chladničce vydrží 1-2 dny. Vzhledem k tomu, že zahradní borůvky pouštějí málo šťávy, měla by se při zpracování na džemy část přepasírovat. Chuť můžeme upravit přidáním 1-2 zarovnaných kávových lžiček Kyseliny citrónové Dr.Oetker, protože obsah kyselin v borůvkách není příliš vysoký. Borůvky chutnají obzvláště dobře v kombinaci s jablky nebo malinami.
Slupka broskví a nektarinek zbarvuje džem lehce do hněda. Světlý džem získáme z oloupaných plodů. Pro přípravu džemu broskve krátce ponoříme do vroucí vody a pak oloupeme, protože slupka je pevnější a při vaření se uvolní od dužiny. Broskve a nektarinky dobře ladí s bobulovinami a meruňkami.
Pro zpracování na marmeládu lze citrusové plody vylisovat, nakrájet na filátka nebo rozmixovat (pro milovníky typicky nahořklé chuti např. pomerančové marmelády). Čím je ovoce kyselejší, tím vyšší poměr cukru k ovoci bychom měli zvolit.
Jablka jsou v prodeji celoročně v široké paletě odrůd a z mnoha zemí původu. Jablka a hrušky spolu v džemech velmi dobře ladí. Jablka můžeme také dobře kombinovat s kiwi a švestkami nebo zpracovat ve formě čisté šťávy na želé.
Citlivé plody jahod nikdy nemyjeme pod tekoucí vodou! Pokud se měkké plody poškodí, ztrácejí rychle aroma a šťávu. Jahody obsahují bílkoviny, proto při vaření vzniká přírodní pěna. Po uvaření pěnu odstraníme, protože bubliny vzduchu mohou poškodit vzhled a trvanlivost džemu. Pokud jsou jahody přezrálé, je možné chuť a obsah kyselin upravit přidáním 1-2 zarovnaných kávových lžiček Kyseliny citrónové Dr.Oetker. Jahody jsou vynikající v kombinaci s rebarborou, rybízem, višněmi nebo meruňkami.
Oba druhy ovoce jsou velmi citlivé na otlaky a snadno chytají plíseň, proto bychom měli bobuloviny zpracovávat okamžitě. Maliny a ostružiny by se neměly mýt, ale jen pečlivě probrat. Jemné bobule se snadno poškodí, ztrácejí aroma a šťávu. Kupované bobuloviny dobré jakosti nemají na dně krabičky žádnou šťávu. Maliny se hodí velmi dobře k jiným bobulovinám a meruňkám, nektarinkám nebo broskvím. Ostružiny dobře ladí s třešněmi a jablky.
Pokud meruňky ještě nejsou příliš šťavnaté, můžeme je v džemech vhodně doplnit malým množstvím sektu, vína nebo světlé hroznové šťávy. Meruňky se dobře doplňují s jahodami a malinami.
Rebarbora zabalená do vlhké utěrky vydrží v přihrádce na zeleninu v chladničce čerstvá několik dní. Syrová rebarbora nakrájená na kousky vydrží zmrazená až rok. Rebarboru kombinujeme s jahodami nebo jablky.
Nejznámější druhy jsou černý a červený rybíz, přičemž existují i bíle zbarvené varianty červeného rybízu. Především černý rybíz má vysoký obsah vitamínu C a patří k plodům bohatým na kyseliny. Rybíz je vhodný na zamrazení. Střapce rybízu omyjeme, necháme okapat a bobule otrháme ze stopek pomocí vidličky. Rybíz dobře ladí se všemi ostatními druhy bobulovin a s třešněmi.
TIP: Rybízový džem se skvěle hodí na slepování lineckého pečiva.
Vzhledem k tomu, že slupka švestek se nerozvaří, měly by se plody nejen zbavit pecek, ale i nakrájet na malé kousky. Švestky dobře ladí s jablky, bobulovinami a vánočním kořením (např. skořicí nebo anýzem).
Sklízíme pouze zralé třešně, protože je nelze nechat dozrát. Polovinu odvážených plodů krátce rozmixujeme, aby se džem dal snadno roztírat a měl optimální želírovací schopnost. Třešně lze dobře kombinovat se švestkami, bobulovinami a broskvemi.