Flag

Banánky se švestkovou náplní a skořicí

asi 8 porcí
Jednoduché
40
luxusní
Přísady
Příprava
Náš tip
Namísto banánků můžeme z odpalovaného těsta upéct větrníky. Nenaplněné banánky lze snadno zmrazit. Před naplněním necháme rozmrznout a krátce rozpečeme při teplotě pečení.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)
elektrický ruční šlehač
cukrářský sáček s hladkou trubičkou (Ø asi 7 mm)

Přísady

Na odpalované těsto
125 mlvoda
50 gmáslo nebo margarínu
80 ghladká mouka
špetkasůl
2 ksvejce slepičí
Na posypání
2 PLcukr
2 PLmandle jehliček
Na náplň
385 gkompot švestkový (po odkapání)
200 mlšťáva z kompotu
30 gcukr
1 balíčekSkořicový cukr Dr. Oetker
1 balíčekDort-želé červené Dr. Oetker
200 mlsmetana ke šlehání 33%
1 balíčekSmeta-fix Dr. Oetker
Picture - Skořicový cukr Dr. Oetker
Picture - Dort-želé červené Dr. Oetker
Picture - Smeta-fix Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme na hladké těsto, které se nelepí na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme asi 8 cm dlouhé banánky.

2

Posypeme cukrem a mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C

3

Banánky ještě teplé podélně rozřízneme a necháme vychladnout.

4

Na přípravu necháme švestky na sítku odkapat a šťávu přitom zachytíme. Švestky nakrájíme na menší kousky.

5

V kastrůlku smícháme šťávu s cukrem, skořicovým cukrem a dort-želé a asi 1 minutu vše povaříme. Odstavíme, přidáme švestky a necháme vychladnout. Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha.

6

Na spodní díl banánků naneseme náplň, šlehačku a přiklopíme. Banánky uložíme do chladničky a necháme ztuhnout.

Náš tip

  • Namísto banánků můžeme z odpalovaného těsta upéct větrníky. Nenaplněné banánky lze snadno zmrazit. Před naplněním necháme rozmrznout a krátce rozpečeme při teplotě pečení.