Flag

Beránek s makovými kudrnami

asi 16 porcí
Středně obtížné
40
Beránek je tradicí a patří na každý velikonoční stůl. Inspirujte se našim s makovými kudrnami.
Přísady
Příprava
Náš tip
Mák můžeme nahradit mletými ořechy.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
400 gmouka polohrubá
50 gmoučkový cukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
1 zarovnaná KLsůl
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
150 - 200 mlmléko polotučné
1 ksvejce slepičí
Na náplň
250 mlmléko polotučné
25 gmoučkový cukr
2 PLmed
6 zarovnaných PLcitrónová kůra (asi ze 2 chemicky neošetřených citrónů)
100 g100% Mák mletý Dr. Oetker
4 PLstrouhanka
Na ozdobení
1 ksvejce slepičí
1 grozinky (1ks na oko)
3 PLmoučkový cukr
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - 100% Mák mletý Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta smícháme mouku, moučkový a vanilínový cukr, sůl a droždí. Přidáme vlažné mléko, vejce a ručně promícháme. Necháme 15 minut na teplém místě kynout. Poté ještě jednou prohněteme, povrch poprášíme hladkou moukou, překryjeme a podle potřeby necháme 30-90 minut kynout.

2

Na přípravu náplň smícháme v kastrůlku mléko s moučkovým cukrem, medem, citrónovou kůrou a svaříme. Odstavíme z plotny, přidáme mletý mák smíchaný se strouhankou a dobře rozmícháme. Necháme trochu vychladnout.

3

Z vykynutého těsta odebereme 1/3. Zbylé těsto vyválíme na plát asi 30x40 cm (výška cca 1,5 cm). Plát potřeme makovou náplní, srolujeme a rozkrájíme na kolečka široká cca 2 cm. Ze zbylého těsta vytvarujeme hlavu, nožičky a ocásek. Jednotlivé kousky skládáme na vymazaný plech do tvaru beránka. Potřeme rozšlehaným vejcem a ještě chvíli necháme kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 30 - 40 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

Náš tip

  • Mák můžeme nahradit mletými ořechy.