Na přípravu těsta v míse smícháme mouku se solí, droždím a kváskem. Přidáme žloutek, mléko a máslo a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a rozdělíme na 12 stejných dílů. Každý díl rozdělíme na 3 díly. Vždy ze třech dílů vytvoříme válečky a spleteme je do copu. Konce každé houstičky zmáčkneme a podstrčíme pod ní, aby se nám nerozplétaly. Houstičky naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Zakryjeme je utěrkou a necháme je ještě asi 20 minut kynout.
Povrch každé houstičky potřeme štětcem nebo mašlovačkou rozšlehaným vejcem a posypeme solí a mákem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Houstičky necháme zchladnout.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla