Flag

Dort Obří jahoda

asi 12 porcí
Středně obtížné
60
Lahodný dort lákavý nejen pro oko.
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Suroviny
Ještě potřebujeme
plech na pečení
papír na pečení
struhadlo

Přísady

Na náplň
120 gMarcipán Dr. Oetker
250 mlsmetana ke šlehání 33%
2 balíčkySmeta-fix Dr. Oetker
Na těsto
300 glistové těsto zmraženého (4 čtvercové pláty)
150 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
20 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
špetkasůl
150 mlsmetana ke šlehání 33%
Na ozdobení
asi 600 gjahody
30 gMarcipán Dr. Oetker
Barva gelová potravinářská zelená Dr. Oetker
Na želé
1 balíčekDort-želé červené Dr. Oetker
40 gcukr
250 mlvoda
Picture - Marcipán Dr. Oetker
Picture - Smeta-fix Dr. Oetker
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Marcipán Dr. Oetker
Picture - Barva gelová potravinářská zelená Dr. Oetker
Picture - Dort-želé červené Dr. Oetker
1

Na přípravu marcipánové náplně nastrouháme marcipán na struhadle na hrubo. Smetanu ke šlehání zahřejeme v kastrůlku a marcipán v ní pomalu za stálého míchání rozpustíme. Marcipánovou náplň uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky.

2

Listové těsto necháme rozmrazit podle návodu na obale.

3

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, cukrem, vanilínovým cukrem, solí a vlažnou smetanou a vše ručně promícháme dohladka. Z těsta vyválíme na lehce pomoučněné pracovní ploše čtverec (30 x 30 cm). Na jednu polovinu těsta položíme dva pláty listového těsta. Druhou polovinou těsta překlopíme a znovu vyválíme do čtverce (30 x 30 cm).

4

Zbývající dva pláty listového těsta položíme na vyválený čtverec, přeložíme a opět vyválíme čtverec, zakryjeme a necháme asi 15 minut kynout. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Těsto vyválíme do tvaru jahody odpovídající velikosti plechu. Přesahující kousky těsta odkrojíme. Jahodu položíme na plech, vložíme do trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

5

Korpus s papírem na pečení stáhneme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.

6

Marcipán rozpuštěný ve smetaně ušleháme se smeta-fixem elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dotuha a rovnoměrně naneseme na korpus. Jahody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny. Řeznou plochou směrem dolů je naskládáme hustě vedle sebe na marcipánovou náplň.

7

Želé připravíme s cukrem a vodou podle návodu na obale a pomocí štětce nebo mašlovačky natřeme na jahody.

8

Na ozdobení propracujeme marcipán s gelovou barvou, vytvarujeme okvětí jahody a položíme na horní stranu jahody.