Flag

Fotbalový míč

asi 24 porcí
Náročné
90
Fandíme! Do toho! Tento dort potěší každého fotbalistu.
Přísady
Příprava
Náš tip
Tip: Takto můžeme připravit míč pro další sportovce, např. basketbalový nebo tenisový.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
2x dortová forma (Ø 18 cm)
elektrický ruční šlehač

Přísady

Na těsto
100 gcukr
200 mlvoda teplé
6 ksžloutek
250 gmoučkový cukr
6 ksbílek
300 gmouka polohrubá
1 baleníKypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker
50 gořechy vlašské mletých
Na krém
1 baleníkondenzované mléko karamel
500 gmáslo - změklé
Na ozdobení
3 baleníFondán bílá potahovací hmota Dr. Oetker
2 baleníBarva gelová potravinářská černá Dr. Oetker
Barva gelová potravinářská zelená Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker
Picture - Fondán bílá potahovací hmota Dr. Oetker
Picture - Barva gelová potravinářská černá  Dr. Oetker
Picture - Barva gelová potravinářská zelená Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v kastrůlku rozpustíme cukr. Jakmile začne karamelizovat, opatrně přilijeme vodu a vymícháme dohladka. Krátce povaříme a necháme zchladnout.

2

V míse vyšleháme žloutky s cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Vlažný karamel metličkou vmícháme do žloutkové směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a po částech společně s moukou smíchanou s kypřicím práškem a ořechy vmícháme do směsi. Těsto rozdělíme do vymazaných a moukou vysypaných forem. Obě formy vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: 40 minut

Elektrická trouba: 170 °C

Horkovzdušná trouba: 150 °C

3

Korpusy necháme vychladnout.

4

Na přípravu krému v míse vyšleháme kondenzované mléko s máslem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Oba korpusy 2x podélně rozřízneme a slepíme je tenkou vrstvou krému k sobě. Přeneseme je na podnos a ostrým nožem korpusy okrájíme tak, aby vznikl tvar míče. Zbylý krém naneseme na celý povrch a uhladíme. Vložíme do chladničky asi na 2 hodiny a necháme ztuhnout.

5

Na ozdobení obarvíme jeden fondán černou barvou. Zbylé dva fondány spojíme a pomocí válečku rozválíme na pracovní ploše vysypané moučkovým cukrem na plát dostatečně velký tak, abychom pokryli celý dort. Plát opatrně přeneseme na dort a uhladíme. Přečnívající fondán odřízneme, odebereme kousek fondánu na ventilek a zbytek fondánu obarvíme zelenou barvou.

6

Černý fondán pomocí válečku vyválíme na plát a podle šablony pomocí ostrého nože vyřízneme 6 pětiúhelníků (o straně 5 cm). Na vodou navlhčený fondán na dortu naneseme pětiúhelníky a vidličkou naznačíme švy podle obrázku. Dort lehce potřeme vodou, aby se fondán leskl. Vytvarujeme ventilek a nalepíme na dort. Ze zeleného fondánu vyválíme pruh široký asi 4 cm a naneseme na spodní část míče. Pomocí nůžek nastříháme tak, aby vznikla tráva.

Náš tip

  • Tip: Takto můžeme připravit míč pro další sportovce, např. basketbalový nebo tenisový.