Flag

Letní rybízová šarlota

asi 15 porcí
Středně obtížné
50
Pikantní
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)
papír na pečení
forma na biskupský chlebíček (25 x 11 cm)
potravinářská fólie
mašlovačka nebo štětec
mašlovačka nebo štětec

Přísady

Na těsto
3 ksvejce slepičí
60 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
80 ghladká mouka
0,5 KLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Na náplň
300 gdžem z černého rybízu
250 mlsmetana ke šlehání 33% (vychlazená)
500 gjogurt bílý polotučný
1 balíčekŽelatinový ztužovač Dr. Oetker
100 mlvoda (vlažná)
Na potření
100 gdžem meruňkový
3 PLvoda
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Želatinový ztužovač Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta ušleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a krátce vmícháme dohladka. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 10 minut

Elektrická trouba: asi 200 °C

Horkovzdušná trouba: asi 180 °C

2

Plát opatrně uvolníme, vyklopíme přímo na pracovní plochu a necháme i s papírem na pečení vychladnout.

3

Formu po celé ploše vyložíme potravinářskou fólií a uhladíme. Džem propasírujeme přes sítko. Z plátu opatrně odstraníme papír na pečení. Z delší strany plátu odřízneme pruh o šířce 11 cm a odložíme stranou. Plát potřeme asi 4 PL džemu a opatrně zavineme a nakrájíme na 17 plátků. Na dno a delší strany formy dáme vždy 5 plátků, na kratší strany po 1 plátku.

4

Na přípravu náplně ušleháme smetanu elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do jogurtu. Opatrně vmícháme šlehačku a 1/3 náplně odložíme. Do zbývající náplně vmícháme zbytek rybízového džemu. 2/3 rybízové náplně nalijeme do formy. Do středu naneseme bílou náplň a zalijeme zbytkem rybízové náplně. Zakryjeme pruhem z plátu, lehce přitlačíme a uložíme nejméně na 4 hodiny do chladničky.

5

Šarlotu vyklopíme na podnos a opatrně stáhneme fólii. Meruňkový džem propasírujeme přes sítko, smícháme s vodou, krátce svaříme. Pomocí štětce nebo mašlovačky opatrně rozetřeme po povrchu. Do podávání uložíme v chladničce.