Flag

Makový závin se švestkami

1 závin
Jednoduché
45
Jako z babiččina receptáře s použitím Droždí Dr. Oetker.
Přísady
Příprava
Náš tip
TIP: Před pečením můžeme závin posypat nasekanými ořechy.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)

Přísady

Na těsto
350 gmouka polohrubá
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
špetkasůl
2 zarovnané PLcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
100 gmáslo (rozpuštěné, zchladlé)
125 mlmléko polotučné (vlažné)
1 ksžloutek
Na náplň
200 gšvestky (mražené nebo kompotované)
70 gcukr
2 zarovnaných PLstrouhanka
1 balíčekMaková náplň Dr. Oetker
Na potření
vejce slepičí
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Maková náplň Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo, mléko a žloutek a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut na teplém místě kynout.

2

Na přípravu náplně smícháme švestky s cukrem.

3

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát 30 x 40 cm. Plát posypeme strouhankou, naneseme švestky a potřeme makovou náplní. Kratší kraje plátu přehneme dovnitř asi o 2 cm, aby nám nevylezla náplň a plát zarolujeme od delšího kraje. Závin přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 10 minut kynout. Povrch závinu potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: 35 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

4

Závin necháme zchladnout a před podáváním můžeme pocukrovat.

Náš tip

  • TIP: Před pečením můžeme závin posypat nasekanými ořechy.