Na přípravu prvního těsta na roládu utřeme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do pěny přidáme sníh a pomocí elektrického ručního šlehače na nejnižším stupni zašleháme mouku. Těsto natřeme na plech vyložený papírem na pečení na obdélník o velikosti cca 25 x 20 cm. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 10 - 12 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Po upečení překlopíme plát těsta na utěrku posypanou moučkovým cukrem. Ještě vlažné těsto natřeme džemem a stočíme roládu „na dlouho". Necháme vychladnout.
Na přípravu druhé těsto, tmavého, utřeme žloutky, moučkový cukr, vanilínový cukr a kakao do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny zašleháme pomocí elektrického ručního šlehače na nejnižším stupni mleté ořechy, strouhanku z piškotů a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Polovinu tmavého těsta nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyloženou papírem na pečení (jako „U" tak, že přesahuje přes delší strany formy, čela nevykládáme). Na toto těsto položíme upečenou roládu a zalijeme zbytkem těsta, uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 - 30 minut
Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Po upečení uvolníme nožem kratších strany formy a moučník opatrně vyklopíme. Stáhneme papír na pečení a necháme vychladnout.
Na ozdobení vyšleháme smetanu se Smeta-fixem dotuha. Vychladlý moučník ozdobíme pomocí zdobícího sáčku šlehačkou.
Související recepty
Pečení
Pečení
Pečení
Pečení
Pečení
Pečení
Pečení
Příprava :40 1 roláda