Flag

Přikrytý jablečný dort

asi 12 porcí
Středně obtížné
40
Jablečná pochoutka k odpolednímu posezení
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
dortová forma (Ø 26 cm)
elektrický ruční šlehač

Přísady

Na náplň
1 kgjablek očištěných a nakrájených
50 grozinky
80 gcukr
1 balíčekSkořicový cukr Dr. Oetker
1 zarovnaná KLrum
Na těsto
300 gmouka polohrubá
2 KLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
100 gmoučkový cukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
špetkasůl
1 ksvejce slepičí
1 ksbílek
150 gmáslo
Na potření
1 ksžloutek
1 zarovnaná PLmléko polotučné
Picture - Skořicový cukr Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu jablečné náplně nakrájená jablka podusíme za stálého míchání s rozinkami, polovinou cukru a skořicovým cukrem. Necháme trochu vychladnout a pak přidáme rum a zbylý cukr.

2

Na přípravu těsta smícháme mouku s kypřicím práškem. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce, bílek a máslo a promícháme elektrickým ručním šlehačem nejprve krátce na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni do hladkého těsta. Pokud těsto lepí, dáme ho na chvíli do lednice. Přesně polovinu těsta dáme na dno vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a několkrát propícháme vidličkou. Zbylé těsto dáme přikryté do lednice. Vložíme do přehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 15 - 20 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C

3

Necháme zcela vychladnout!

4

Ze 2/3 zbylého těsta uděláme váleček, který položíme po obvodu dortové formy a prsty dobře přimáčkneme k okraji (vysoký alespoň 3 cm). Do takto připravené formy dáme jablečnou náplň. Zbytek těsta vyválíme na placku, kterou přikryjeme dort. Horní placku potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a několikrát ji propíchneme vidličkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 - 30 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C