Flag

Vánoční oříškové dortíky

asi 40 porcí
Jednoduché
60
Slavnostní
Přísady
Příprava
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení
papír na pečení
váleček
pánev
mikrotenový sáček nebo cukrářský sáček
kulatá formička (Ø 5 cm)

Přísady

Na těsto
230 ghladká mouka
1 zarovnaná KLKypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
60 gcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
1 ksvejce slepičí
100 gmáslo nebo margarín (změklé)
Na náplň
100 gořechy lískové (celé)
400 glískooříškový krém (např. Nutella)
100 gmáslo (změklé)
Na ozdobení
2 balíčkyPoleva tmavá Dr. Oetker
0,5 balíčkyPoleva světlá Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Poleva tmavá Dr. Oetker
Picture - Poleva světlá  Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta smícháme na pracovní ploše mouku, kypřicí prášek, cukr, vanilínový cukr, vejce a máslo nebo margarín. Vše ručně vypracujeme dohladka.

2

Z těsta vyválíme plát o tloušťce 0,5 cm a vykrajujeme kolečka. Kolečka naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 14 minut

Elektrická trouba: 180 °C

Horkovzdušná trouba: 160 °C

3

Upečená kolečka necháme na kuchyňské mřížce vychladnout.

4

Na přípravu náplně opražíme lískové oříšky na pánvi bez tuku a na talíři necháme vychladnout. Lískooříškový krém a máslo vyšleháme elektrickým ručním šlehačem nejdříve krátce na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni. Krém naplníme do cukrářského nebo mikrotenového sáčku a na každé kolečko nastříkáme kroužek krému tak, aby uprostřed zůstalo volné místo na oříšek. Uložíme na 30 minut do chladničky.

5

Obě polevy rozpustíme podle návodu na obale. Namáčíme v tmavé polevě tak, abychom zakryli celý krém. Do středu vložíme vždy jeden lískový oříšek. Z bílé polevy odstřihneme růžek a dozdobíme podle fantazie.