Flag

Vánoční štola s marcipánem

asi 16 porcí
Jednoduché
45
Intenzivní chuťový zážitek
Přísady
Příprava
Náš tip
Štolu můžeme upéct ve formě na srnčí hřbet nebo ve formě na bábovku.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení (30 x 40 cm)

Přísady

Na těsto
50 grozinky
4 PLrum
500 ghladká mouka
1 baleníKypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker
150 gcukr
2 balíčkyFinesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
50 gořechy vlašské
50 gmandle - plátků
100 gkandované ovoce
150 gmáslo nebo margarínu změklého
250 gtvaroh polotučný
2 ksvejce slepičí
Na náplň
1 baleníMarcipán Dr. Oetker
50 gbrusinky sušených
Na potření
150 gmáslo změklého
150 gmoučkový cukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
Picture - Kypřicí prášek do pečiva s vinným kamenem Dr. Oetker
Picture - Finesse citrónová kůra strouhaná Dr. Oetker
Picture - Marcipán Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, kůrou, ořechy, mandlemi a kandovaným ovocem a promícháme. Přidáme máslo nebo margarín, tvaroh a vejce a ručně vypracujeme dohladka. Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát 30 x 35 cm.

2

Na přípravu náplně do marcipánu zapracujeme brusinky a vytvoříme váleček dlouhý 25 cm. Váleček naneseme do středu plátu a z obou stran těsto přehneme přes marcipán. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme částí rozpuštěného másla. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 60 minut

Elektrická trouba: 170 °C

Horkovzdušná trouba: 150 °C

3

Po upečení štolu ihned potřeme zbylým máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilínovým cukrem. Necháme vychladnout.

Náš tip

  • Štolu můžeme upéct ve formě na srnčí hřbet nebo ve formě na bábovku.