Flag

Velikonoční uzlíky

asi 15 kusů
Jednoduché
20
Chutná pochoutka na velikonoční stůl
Přísady
Příprava
Náš tip
Z těsta můžeme péci rohlíky nebo tvary podle své fantazie. Do těsta můžeme pro lepší chuť přidat špetku badyánu.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image

Přísady

Na těsto
200 ghladká mouka
150 gmouka polohrubá
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
špetkasůl
2 - 3 PLcukr
1 balíčekVanilínový cukr Dr. Oetker
3 PLcitrónová kůra (nastrouhané z 1 chemicky neošetřeného citrónu)
1 ksvejce slepičí
50 gmáslo nebo margarínu změklého
1 zarovnaná PLolej
200 mlmléko polotučné vlažného
Na ozdobení
1 ksvejce slepičí
50 gcukr hrubého
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilínový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta v míse vařečkou promícháme hladkou a polohrubou mouku, sůl, cukr, vanilínový cukr, citrónovou kůru a vejce. Přidáme změklé máslo nebo margarín, olej a mléko. Vypracujeme těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Poté ještě jednou důkladně propracujeme, proprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě dobře nakynout (30-60 minut).

2

Těsto vyklopíme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Vypracujeme z něj válec, který rozkrájíme na 15 ks. Z každého kousku vyválíme váleček asi 20 cm dlouhý a uvážeme uzlík. Dáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 15 minut nakynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 20 minut

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

3

Po upečení necháme uzlíky vychladnout. Velikonoční uzlíky uchováváme zakryté.

Náš tip

  • Z těsta můžeme péci rohlíky nebo tvary podle své fantazie. Do těsta můžeme pro lepší chuť přidat špetku badyánu.