Flag

Velikonoční věnečky na vajíčka

asi 9 - 10 kusů
Jednoduché
40
Originální a praktické
Přísady
Příprava
Náš tip
Těsto můžeme vylepšit přidáním špetky badyánu.
Picture -
Picture -
OHODNOŤTE TENTO RECEPT
Jak se tento recept povedl?

Související recepty

Picture - Hero image
Náčiní
Ještě potřebujeme
plech na pečení

Přísady

Na těsto
450 ghladká mouka
1 balíčekDroždí sušené Dr. Oetker
60 gcukr
1 balíčekVanilkový cukr Dr. Oetker
špetkasůl
1 ksvejce slepičí
1 ksbílek
50 gmáslo rozpuštěného
100 mlmléko polotučné vlažného
125 mlsmetana ke šlehání 33%
Na potření
1 ksžloutek
Picture - Droždí sušené Dr. Oetker
Picture - Vanilkový cukr Dr. Oetker
1

Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, droždí, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidáme vejce, bílek, máslo, mléko a smetanu a vařečkou vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2

Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, krátce prohněteme a nakrájíme na 18-20 kousků. Každý kousek vyválíme na váleček asi 25 cm dlouhý. Vždy dva válečky spleteme dohromady, konce zmáčkneme k sobě a vytvoříme věneček. Věnečky klademe na plechy vyložené papírem na pečení. Před pečením necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Doba pečení: asi 25 minut

Elektrická trouba: 200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C

3

Po vychladnutí vložíme do středu věnečků uvařená malovaná vejce.

Náš tip

  • Těsto můžeme vylepšit přidáním špetky badyánu.