Je logické, že se vanilka kvůli své sladké chuti a aromatu používá v potravinářském průmyslu, a to zejména ve sladkých potravinách. Avšak vanilka není jen příjemně sladká. Dokáže chuť pokrmu i zvýraznit. Nahradíme-li část cukru v receptu vanilkou, ve výsledku budeme jíst lahůdku s pocitem větší sladkosti a přitom s menší dávkou cukru. Výčet lákavých „sladkostí“, v nichž můžeme vanilku „potkat“, je dlouhý – pudingy, zmrzlina, čokoláda, čajové pečivo, ovocné a čokoládové dezerty a sladké omáčky a… Místo tří teček si každý může dopsat svou nejoblíbenější pochoutku s vanilkou.
VANILKA
Recepty s pravou vanilkou Dr. Oetker přidávají do vašich dezertů a pečiva autentickou vanilkovou chuť a vůni.
ReceptyS vanilkou si dávají dostaveníčko také milovnice či milovníci sladkých likérů Galliano nebo Crème de Cacao, kávy a dalších. Ale třeba také ti, kteří milují parfémy či jiné kosmetické výrobky s vanilkovou vůní, nebo ti, kteří si rádi vychutnají doutníček s příchutí vanilky. Naopak odvětvím, ve kterém se vanilka kdysi používala ve větším množství, ale dnes už jen okrajově, je medicína.
Širokou škálu využití vanilka skýtá rovněž v naší domácí kuchyni. Vanilková tobolka má totiž „sedm životů“ a je recyklovatelná. Připravujeme-li sladkou omáčku, podélně nařízneme tobolku a semínka z ní vyškrábeme do mléka (nebo jiné tekutiny dle receptu). Pak do mléka přidáme i celou tobolku. Tekutinu zahříváme na potřebnou „receptovou“ teplotu a tobolku v ní následně necháme až do vychladnutí. Když ji pak vyjmeme, je škoda ji vyhazovat. Můžeme ji osušit a použít znovu.
Plod vanilovníku má neuvěřitelný potenciál chuti a aromatu. Použitou vanilkovou tobolku můžeme vložit na dno cukřenky, zasypat ji krystalovým nebo moučkovým cukrem a za týden máme cukr vonící „jako lusk“. A ani potom není třeba tobolku vyhazovat. Jedna stačí na provonění cca 5 kg cukru. Již použitou tobolku můžeme vložit například do třtinového rumu, vodky či medoviny a za několik dní si tak vyrobíme vlastní vanilkový drink vhodný do koktejlů i k přímému pití.
A nakonec jedno upozornění. Jsme zvyklí, že vanilková zmrzlina nebo vanilkový puding mají krásnou žlutou barvou. Jde ovšem o barvu žloutků, ze kterých se vanilkový krém i zmrzlina vyrábějí.