Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, kůru, máslo, mléko, rozinky a mandle a důkladně vařečkou propracujeme tak, aby se těsto nelepilo na stěnu mísy. Povrch těsta poprášíme moukou a zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na 50 minut kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme ho na 9 dílů a z každého vyválíme váleček o délce asi 28 cm. Válečky postupně splétáme. Nejprve zapleteme čtyři válečky, poté tři a nakonec dva válečky. Na plech vyložený papírem na pečení položíme cop ze čtyř válečků a hrotem ruky uprostřed uděláme rýhu. Položíme do ní cop ze tří dílů a postup opakujeme s posledním copem. Aby vánočka držela hezký tvar, vpíchneme do ní na třech místech špejli. Necháme na teplém místě ještě 20 minut kynout. Vánočku pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 50 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Vánočku necháme vychladnout.
Před podáváním ji posypeme moučkovým cukrem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení