Na přípravu náplně jablka očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Vložíme do většího hrnce, přidáme víno nebo džus, sirup a šťávu z citrónu a podusíme na nízkém stupni asi 10 minut. Jablka necháme na sítku odkapat a nálev přitom zachytíme. Necháme vychladnout.
Na přípravu těsta vyšleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. V míse vyšleháme máslo nebo margarín na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme sirup, kůru a žloutky a krátce na středním stupni zašleháme. Mouku smícháme s kypřicím práškem a skořicí a zlehka vařečkou vmícháme do směsi. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Jablka naneseme na těsto a rovnoměrně posypeme brusinkami. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 30 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Koláč po upečení ihned propícháme špejlí a polijeme nálevem z jablek. Necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení