Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím. Přidáme cukr, sůl, olej a mléko a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 20 minut vykynout.
Na přípravu náplně cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Slaninu nakrájíme na kostičky a ve větším hrnci ji na oleji orestujeme. Přidáme cibuli a podusíme do měkka. Osolíme a necháme vychladnout. Do vychladlé náplně přidáme sýr, vejce, koření a zakysanou smetanu a důkladně promícháme.
Těsto rozdělí na polovinu a pomocí válečku vyválíme na průměr formy. Strany přimáčkneme k hraně formy a vytvarujeme asi 1 cm vysoký okraj. Náplň rozdělíme na polovinu a naneseme na těsto a uhladíme. Koláč přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 10 minut na teplém místě vykynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 50 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Koláč necháme asi 15 minut zchladnout a poté servírujeme.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla