V kastrůlku přivedeme smetanu do varu. Odstavíme a nalámeme do ní polevu. Přidáme máslo a pomazánku a vymícháme dohladka. Směs nalijeme do vyšší nádoby a uložíme asi na hodinu do chladničky.
Polevu rozpustíme podle návodu na obale. Formu vyložíme potravinářskou fólií a polovinu polevy nalijeme na dno formy. Vložíme do chladničky a necháme zcela ztuhnout.
Vychladlou směs vyšleháme šlehačem na nejvyšším stupni. Naneseme do formy na ztuhlou polevu a uhladíme. Opět vložíme do chladničky ztuhnout. Zbylou polevu opět rozpustíme, nalijeme na povrch směsi a uhladíme. Necháme důkladně alespoň hodinu v chladničce ztuhnout.
Vzniklou hmotu vyjmeme z formy, odstraníme fólii a nakrájíme ostrým nožem namáčeným v horké vodě na malé trojúhelníčky. Lanýže uchováváme v chladničce.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení