Mouku a kakao prosejeme do misky, přidáme jedlou sodu a dobře promícháme.
Změklé máslo, olej a cukr společně utřeme do světlé hmoty. Pak zašleháme postupně vejce a vanilkový extrakt. Na závěr přidáme střídavě moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát.
Těsto dobře promícháme a vlijeme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní a spodní ohřev) asi 40-50 minut. Špejlí ověříme, zda je korpus upečený.
Doba pečení: 40 - 50 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Korpus necháme zchladnout ve formě, pak patrně odřízneme po stranách od formy a vyklopíme na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prokrojíme (nožem nebo strunou), vzniknou nám tak tři pláty.
Polovinu smetany (300 g) zahřejeme pod bod varu a nalijeme na čokoládu. Necháme chvilku odstát, pak vymícháme stěrkou dohladka a promixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme vanilkový extrakt a druhou polovinu studené smetany (300 g) a opět promixujeme. Zakryjeme potravinářskou fólií (přímo na krém) a necháme v lednici do druhého dne odležet.
Až budeme chtít dort plnit, vychlazený základ vyšleháme do krému. Šleháme pozvolna při nižší rychlosti, aby se krém nepřešlehal.
První plát korpusu položíme na tácek nebo dortovou podložku a rozetřeme na něj asi třetinu krému. Přiklopíme druhým plátem, lehce přimáčkneme a opět potřeme krémem. Zakončíme třetím plátem a dort po stranách zarovnáme a lehce uhladíme. Potom naneseme zbytek krému na boky a vršek a uhladíme do roviny. Dáme do lednice vychladit.
Čokoládu společně se smetanou na šlehání zahřejeme v mikrovlnné troubě nebo kastrůlku, vymícháme dohladka a necháme zchladnout. Poté ji pomocí lahvičky nebo zdobicího sáčku naneseme na dort. Ještě před zatuhnutím čokolády dort ozdobíme dle vlastní fantazie.
Před servírováním necháme dort alespoň 24 hodin odležet. Krájíme ostrým nožem nahřátým v horké vodě.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení