Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem a solí. Přidáme žloutek, máslo a vodu a ručně vypracujeme dohladka. Formu vymažeme a vysypeme moukou. Těsto naneseme na dno a okraje vidličkou na několika místech propícháme. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme.
Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Na přípravu náplně cuketu podélně nakrájíme na proužky. Zelí nakrájíme na kousky 2 × 2 cm. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Hrášek necháme rozmrazit. V pánvi rozehřejeme olej a plátky cukety krátce orestujeme. Cuketu vyjmeme a necháme zchladnout. Do pánve vložíme zelí, cibulku a hrášek a za stálého míchání restujeme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a odstavíme.
Na polití v misce smícháme smetanu s bylinkami, vejcem, bílkem, solí a pepřem. Na předpečený korpus naneseme zelí s cibulkou a hráškem. Zalijeme bylinkovou směsí a cuketové proužky rozdělíme na koláč do spirálovitého tvaru. Vložíme do trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 1.
Doba pečení: asi 30 minut
Koláč podáváme nejlépe ještě teplý.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla