Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky se solí, cukrem, droždím a kváskem. Postupně přidáváme vodu a ručně vypracujeme na hladké těsto a důkladně prohněteme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě vykynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme a přeneseme do formy vyložené papírem na pečení.
Povrch potřeme vodou, posypeme semínky nebo kmínem a podélně nařízneme ostrým nožem. Chléb necháme ještě hodinu ve formě kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Poté snížíme teplotu a pečeme dalších 30 minut.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Chléb vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla