Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme obě mouky se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidáme vejce, žloutky, máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a vytvoříme kulatý bochník o průměru asi 18 cm. Bochník naneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté ho potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Do středu ostrým nožem vytvoříme ne příliš hluboký kříž. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 45 minut
Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Mazanec necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení