Na přípravu marcipánové náplně nastrouháme marcipán na struhadle na hrubo. Smetanu ke šlehání zahřejeme v kastrůlku a marcipán v ní pomalu za stálého míchání rozpustíme. Marcipánovou náplň uložíme nejméně na 2 hodiny do chladničky.
Listové těsto necháme rozmrazit podle návodu na obale.
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, cukrem, vanilínovým cukrem, solí a vlažnou smetanou a vše ručně promícháme dohladka. Z těsta vyválíme na lehce pomoučněné pracovní ploše čtverec (30 x 30 cm). Na jednu polovinu těsta položíme dva pláty listového těsta. Druhou polovinou těsta překlopíme a znovu vyválíme do čtverce (30 x 30 cm).
Zbývající dva pláty listového těsta položíme na vyválený čtverec, přeložíme a opět vyválíme čtverec, zakryjeme a necháme asi 15 minut kynout. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Těsto vyválíme do tvaru jahody odpovídající velikosti plechu. Přesahující kousky těsta odkrojíme. Jahodu položíme na plech, vložíme do trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Korpus s papírem na pečení stáhneme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Marcipán rozpuštěný ve smetaně ušleháme se smeta-fixem elektrickým ručním šlehačem na středním stupni dotuha a rovnoměrně naneseme na korpus. Jahody omyjeme, očistíme a rozkrojíme na poloviny. Řeznou plochou směrem dolů je naskládáme hustě vedle sebe na marcipánovou náplň.
Želé připravíme s cukrem a vodou podle návodu na obale a pomocí štětce nebo mašlovačky natřeme na jahody.
Na ozdobení propracujeme marcipán s gelovou barvou, vytvarujeme okvětí jahody a položíme na horní stranu jahody.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení