Na přípravu těsta v míse smícháme mouku se sodou, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo, vejce a mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na polovinu a jednu část obarvíme kakaem. Tmavé těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát 30 x 40 cm a opatrně přeneseme do vymazaného a moukou vysypaného plechu.
Na přípravu náplně jablka oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme rovnoměrně na tmavé těsto. Povrch jablek posypeme cukrem, vanilkovým cukrem a rozinkami. Světlé těsto vyválíme na plát 30 x 40 cm a opatrně jím jablka přikryjeme. Na několika místech povrch světlého těsta propícháme vidličkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Koláč necháme vychladnout.
Polevu rozpustíme podle návodu na obale a vmícháme do ní rum. Vychladlý koláč jí polijeme a necháme polevu zatuhnout. Poté nakrájíme koláč na řezy.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení