Na přípravu těsta v kastrůlku ohřejeme mléko, odstavíme a rozpustíme v něm máslo. V míse smícháme mouku s droždím, cukrem a solí. Přidáme vejce a teplé mléko s máslem a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Na náplň rozpustíme polevu podle návodu na obale.
Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát (72 x 25 cm). Na plát rovnoměrně nastříkáme ¾ polevy. Jakmile poleva začne tuhnout, pevně srolujeme obdélník z delší strany. Váleček nakrájíme na 12 stejných lichoběžníků. Díly přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pomocí rukojeti vařečky zatlačíme shora na úzkou stranu tak, aby smotané strany ukazovaly směrem nahoru. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 20 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Františky necháme vychladnout.
Zbylou polevu rozpustíme a povrch františků nastříkáme a necháme zatuhnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení