Na přípravu těsta v míse vyšleháme žloutky s cukrem a vodou šlehačem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a vymícháme dohladka. Nakonec ušleháme pevný sníh z bílků a soli opatrně vmícháme do těsta. Těsto naneseme na plech vyložený papírem na pečení a stejnoměrně rozetřeme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 10 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Upečený plát vyklopíme na papír na pečení lehce posypaný moučkovým cukrem. Papír na pečení, na kterém se plát pekl, opatrně stáhneme. Plát stočíme i s papírem na pečení a necháme vychladnout.
Na přípravu náplně vlijeme do uzavíratelné mísy mléko. Přidáme Crème Olé, Smeta-fix a nasekané ořechy a uzavřeme víkem. Několikrát intenzivně protřepeme (celkem 15-30 vteřin), tak aby byly všechny přísady dobře promíchané. Vše ještě důkladně promícháme metličkou nebo vařečkou, tak abychom suché přísady odstranili z okraje mísy. Náplň zatím odložíme do chladničky.
Na přípravu karamelu na pánvi rozpustíme cukr. Přidáme máslo nakrájené na malé kousky a smetanu a krátce za stálého míchání promícháme tak, aby byl karamel hladký. Nakonec vmícháme sůl a odstavíme.
Plát těsta rozvineme a potřeme ¾ náplně. Plát opatrně zarolujeme a zbylou náplní celou roládu potřeme. Na povrch naneseme vlašské ořechy a slaný karamel. Uložíme alespoň na hodinu do chladničky.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení