Na přípravu těsta jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle. Do nastrouhaných jablek přidáme citrónovou šťávu a promícháme. Nastrouhané lískové oříšky smícháme s jablky. Elektrickým ručním šlehačem na středním stupni vyšleháme máslo nebo margarín, cukr, vanilínový cukr a citrónovou kůru na nejvyšším stupni dohladka. Postupně zašleháme po jednom vejce (každé vejce asi 1/2 minuty). Smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl, skořicový cukr a zázvor a ve dvou dávkách zašleháme elektrickým ručním šlehačem na středním stupni.
Nakonec do těsta krátce vmícháme jablka s oříšky. Těsto nalijeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a uhladíme. Na povrch těsta nasypeme nasekané lískově oříšky a cukr. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Plech postavíme na kuchyňskou mřížku a koláč necháme vychladnout. Moučník doporučujeme uchovávat v chladu nejdéle dva dny.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení