Na přípravu tukového těsta smícháme na pomoučené pracovní ploše mouku s nakrájeným máslem nebo margarínem. Ručně vypracujeme dohladka a z těsta vytvarujeme cihličku. Těsto necháme ztuhnout v chladu.
Na přípravu vodového těsta smícháme na pomoučené pracovní ploše obě mouky se solí. Přidáme žloutek, vodu, ocet a ručně vypracujeme dohladka. (Je-li těsto řídké, přisypeme mouku.) Těsto necháme asi 1 hodinu odpočívat.
Vodové těsto pomocí válečku vyválíme do čtverce o tloušťce asi 1 cm. Do středu čtverce položíme cihličku z tukového těsta a přes ni přeložíme konce vyváleného vodového těsta. Je důležité těsto vyvalovat všemi směry. Kdybychom je vyvalovali jedním směrem, těsto by se při pečení smršťovalo.
Těsto vyválíme na obdélník asi 40 x 60 cm, následně ho opět složíme 3 x přes sebe, trochu válečkem zmáčkneme a necháme asi 15 minut odpočinout. Postup 3-4 x opakujeme, aby těsto pěkně „listovalo“.
Na přípravu náplně na pánvi rozpustíme máslo. Přidáme ořechy, rozinky, skořicový a třtinový cukr a orestujeme do zlatavé barvy. Odstavíme a necháme vychladnout. Jablka oloupeme a opatrně zbavíme jádřinců, aby nám jablka zůstala vcelku.
Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát 40 x 40 cm a rozdělíme na 4 čtverce (20 x 20 cm). Do středu každého čtverce vložíme jablko a otvor po jádřincích naplníme vychladlou směsí. Okraje čtverců zvedneme a nahoře stlačíme k sobě. Jablka v těstě přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Na přípravu krému uvaříme pudingový prášek s cukrem a mlékem. Řidší puding odstavíme, dochutíme rumem a pastou. Krém podáváme k jablkům.
Související recepty
Dezerty
Dezerty
Dezerty