Jablka a hrušky umyjeme a rozčtvrtíme a pomocí odšťavňovače získáme čistou ovocnou šťávu. Ovoce můžeme také rozvařit v tlakovém hrnci s trochou vody a propasírovat přes husté sítko nebo gázu. Sklenice a víčka důkladně opláchneme horkou vodou.
K přípravě želé slijeme obě šťávy do hrnce, přidáme želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Provedeme zkoušku želírování: 1–2 KL horkého želé kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud želé není dostatečně tuhé, přidáme 1–2 zarovnané KL kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Odebereme případnou pěnu a želé ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování