Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilínovým cukrem, solí a mandlemi. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na 30 minut do chladničky. Těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát 30 x 40 cm a přeneseme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Na několika místech těsto propícháme vidličkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Na přípravu náplně oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Plátky jablek pokapeme citrónovou šťávou. V míse vyšleháme máslo s cukrem a vanilínovým cukrem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme vejce, kůru, likér a mouku a vymícháme dohladka. Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do směsi. Náplň naneseme na upečený plát a uhladíme. Na povrch naskládáme plátky jablek, posypeme mandlovými třískami a vložíme do trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 1.
Doba pečení: asi 20 - 30 minut
Teplý koláč posypeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení