Jahody umyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Odvážíme 1 kg.
Asi ¾ jahod vložíme do většího hrnce a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré, ke kterému přidáme zbylé kousky jahod. Gelfix smícháme s 2 polévkovými lžícemi cukru, přidáme k ovoci a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs do varu a 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbylý cukr a prosecco a směs opět přivedeme do varu. Za stálého míchání a probublávání důkladně povaříme minimálně 5 minut.
Provedeme zkoušku želírování: 1-2 KL horkého džemu kápneme na talířek a necháme vychladnout. Pokud džem není dostatečně tuhý, přidáme 1-2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Odebereme případnou pěnu a džem ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování