Rozinky namočíme rozinky v rumu minimálně na 2 hodiny.
Na přípravu těsta vsypeme do mísy směs na Buchty, vmícháme přiložené droždí a přidáme vanilínový cukr, máslo, mléko, vejce a rozinky s rumem. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 50-60 minut vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 9 částí. Z každého kousku vyválíme váleček o délce asi 35 cm. Válečky postupně splétáme do vánočky - nejprve upleteme cop ze čtyř, poté ze tří a ze dvou válečků.
Na plech vyložený papírem na pečení položíme cop ze čtyř válečků a hrotem ruky vytvoříme uprostřed rýhu. Na něj položíme cop ze tří válečků a opět vytvoříme rýhu. Navrch položíme cop ze dvou válečků. Aby se vánočka nezbortila, vpíchneme do ní alespoň na 2 místech špejli. Na teplém místě necháme ještě 20 minut kynout. Poté potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Když chceme mít jistotu, že je vánočka opravdu hotová, píchneme do prostředku těsta špejlí. Pokud se na těsto už nelepí, vánočka je správně upečená.
Doba pečení: asi 40 minut
Elektrická trouba: 170 °C
Horkovzdušná trouba: 150 °C
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení