Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme máslo a vodu a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na 30 minut do chladničky.
Na přípravu náplně uvaříme puding s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
Hrušky oloupeme, odstraníme jadřince a vykrojíme asi 6 kuliček a odložíme je stranou. Zbytek hrušek nakrájíme na malé kousky. Vložíme do misky a vmícháme do nich na menší kousky nakrájené ořechy.
Cukr vložíme do hrnce. Přidáme vodu a svaříme na karamel. Jakmile se zabarví do hněda, přidáme máslo a smetanu a za stálého míchání povaříme a vymícháme dohladka. Odstavíme a necháme vychladnout.
Z těsta odebereme 2/3 a na pomoučené pracovní ploše ho pomocí válečku vyválíme na plát o Ø 30 cm. Plát naneseme na dno a okraje vymazané a moukou vysypané formy.
Na těsto naneseme vychladlý puding a uhladíme. Poté na puding naneseme hrušky s ořechy a potřeme karamelem. Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme na proužky. Proužky naneseme na povrch koláče a doplníme kuličkami z hrušek jako oči.
Povrch potřeme vejcem rozšlehaným v mléce pomocí štětce nebo mašlovačky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 40 minut
Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Koláč necháme vychladnout.
Oči potřeme červenou barvou a do středu vytvoříme zorničku černou barvou. Tubičkou vytvoříme zuby.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení