Na přípravu těsta v kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo nebo margarín. V míse smícháme mouku s droždím a cukrem. Přidáme vejce, mléko s máslem nebo margarínem a ručně vypracujeme dohladka. Těsto v míse zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme asi 50 minut kynout.
Na přípravu náplně v kastrůlku rozpustíme máslo a vmícháme aroma. Jablka omyjeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky.
Z těsta na pomoučené pracovní ploše vyválíme plát 35x30 cm. Plát potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky máslem s aroma a nakrájíme na 5 stejných pruhů 30x7 cm. Na každý pruh těsta naskládáme plátky jablek a lehce přitlačíme tak, aby na horním okraji přesahovaly asi o 1 cm. První pruh zavineme z kratší strany a položíme svisle do středu vymazané formy. Zbývající pruhy ovineme kolem středu. Koláč zakryjeme papírem na pečení, aby příliš nezhnědl. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 60 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Ještě horký koláč potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky zahřátým džemem a necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení