Na přípravu náplně nakrájíme švestky na malé kousky. Přidáme rum a skořici, promícháme a necháme asi 1 hodinu odležet.
Puding uvaříme podle návodu na obale s cukrem a 750 ml smetany. Za občasného promíchání necháme vychladnout. Jablka oloupeme a pomocí vykrajovače jádřinců odstraníme jádřince.
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a vejce a ručně vypracujeme hladké těsto. Více jak polovinu těsta vyválíme na pomoučené pracovní ploše a vložíme na dno vymazané dortové formy. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme.
Doba pečení: asi 15 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Korpus necháme zchladnout. Ze zbylého těsta vytvarujeme váleček a rukou přitlačíme k okraji formy tak, abychom vytvořili okraj vysoký asi 4 cm.
Jablka naskládáme vedle sebe na korpus a naplníme švestkami. Mezi jablka naneseme puding a povrch ozdobíme plátky mandlí. Vložíme do trouby a dopečeme při teplotě uvedené v bodě 3. Doba pečení: asi 70 minut
Koláč necháme ve formě vychladnout. Vyjmeme z formy a podáváme.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení