Na přípravu náplně uvaříme z pudingových prášků, 750 ml mléka a 50 g cukru puding podle návodu na obale. Bílek ušleháme dotuha, vmícháme do horkého pudingu a náplň necháme trochu zchladnout. Vmícháme zakysanou smetanu a necháme vychladnout. Meruňky omyjeme a vypeckujeme.
Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, cukr, vanilínový cukr a sůl. Přidáme vodu, máslo nebo margarín a ručně vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta vyválíme na plát 30 x 40 cm a pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Potřeme náplní a obložíme meruňkami oblou stranou nahoru. Druhou polovinu těsta vyválíme na stejně velký plát a opatrně přeneseme na meruňky. Pomocí štětce nebo mašlovačky potřeme vrchní plát žloutkem rozšlehaným v mléce. Posypeme skořicovým cukrem a mandlovými lupínky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Koláč necháme vychladnout a nakrájíme na řezy.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení