Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme mouku se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem. Přidáme vejce a máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně vypracujeme těsto dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a rozdělíme na devět stejných dílů. Z každého dílu vyválíme váleček, který postupně splétáme do vánočky. Nejprve upleteme cop ze čtyř, poté ze tří a nakonec ze dvou válečků. Vánočku přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté ji potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Na třech místech do ní zapíchneme špejle, aby se nám vánočka při pečení nezbortila. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 45 minut
Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Vánočku necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení