Na přípravu kvásku ve větší sklenici smícháme pro oživení sušený kvásek a trochu vody a necháme 30 minut stát. Přidáme mouku a stejné množství vody, dobře promícháme, přiklopíme víčkem a necháme stát při pokojové teplotě. Po 24h kvásek přikrmíme přidáním dalších 2 PL mouky a stejného množství vody. Další den krmíme již 2x denně. Kvásek je hotový po cca 4-5 dnech.
Na přípravu těsta ve větší míse smícháme obě mouky s kváskem, solí, kmínem, medem a vodou a ručně důkladně propracujeme. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme ji do mísy vymazané olejem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme asi 3 hodiny na teplém místě kynout. Během té doby každou hodinu z každé strany vytáhneme směrem ven a přeložíme zpět a zase necháme kynout dál. Toto zopakujeme ještě asi 3 x. Ošatku nebo mísu vyložíme dostatečně pomoučenou utěrkou a vložíme do ní těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě 1 a ½ hodiny kynout. Nahřejeme v troubě plech a poté ho potřeme olejem. Vykynuté těsto vyklopíme na plech, přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 10 minut
Elektrická trouba: 250 °C
Horkovzdušná trouba: 230 °C
Poté snížíme teplotu a pečeme. Po 20 min odstraníme alobal a dopečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 210 °C
Chléb necháme vychladnout na mřížce.
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla