Do mísy prosejeme mouku a přidáme droždí, sůl, moučkový cukr, vanilínový cukr, kůru, vejce, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Vše důkladně promícháme a propracujeme v hladké těsto tak, aby se nelepilo na stěny nádoby (je-li těsto příliš tuhé, přidáme trošku vlažného mléka). Posypeme moukou a přikryté necháme na teplém místě vykynout podle potřeby 60-90 minut.
Na přípravu náplně povidla, rozinky s rumem a skořici promícháme tak, aby šla náplň roztírat (jsou-li povidla příliš hustá, přidáme 1-2 PL vody).
Těsto po vykynutí ještě jednou promícháme a přendáme na pomoučený vál. Vyválíme z něj 1,5 cm silný obdélníkový plát (cca 30 x 40 cm).
Náplň natřeme na těsto tak, aby nám po obvodu zbyl malý okraj těsta. Obdélník srolujeme a spojíme tak, aby vznikl věnec. Věnec vložíme do předem vymazané a vysypané bábovkové formy.
Ponecháme ještě 1/2 hodiny na teplém místě. Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: 40 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Po upečení vyklopíme bábovku z formy a ještě teplou ji potřeme medem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení