Na přípravu těsta švestky nakrájíme na malé kousky, namočíme je do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme obě mouky s droždím, kváskem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme vejce, extrakt, máslo rozpuštěné v mléce, švestky i s rumem, ořechy a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a naneseme do vymazané a moukou vysypané formy. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 30 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Bábovku necháme zchladnout a poté ji opatrně vyklopíme.
Teplou bábovku potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozpuštěným máslem a necháme zcela vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení