Na přípravu těsta připravíme směs na buchty podle návodu na obalu. Přidáme mletou vanilku a citrónovou kůru. Vypracujeme hladké těsto a necháme pod utěrkou kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na asi 7 stejně velkých kusů. Každý kus rozdělíme na větší a menší kuličku. Do většího kusu těsta dáme lžičku makové náplně a vytvoříme tělíčko malého ptáčka. Z menší kuličky těsta vytvoříme hlavičku ptáčka, kterou ozdobíme rozinkami a mandlí.
Tělíčko a hlavičku spojíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Ptáčky položíme na plech vyložený papírem na pečení. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 35 - 40 minut
Elektrická trouba: 190 °C
Horkovzdušná trouba: 170 °C
Upečené ptáčky necháme vychladnout.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení