Na přípravu tukového těsta smícháme na pomoučené pracovní ploše mouku s nakrájeným máslem nebo margarínem. Ručně vypracujeme dohladka a z těsta vytvarujeme cihličku. Těsto necháme ztuhnout v chladu.
Na přípravu vodového těsta smícháme na pomoučené pracovní ploše obě mouky se solí. Přidáme žloutek, vodu, ocet a ručně vypracujeme dohladka (Je-li těsto řídké, přisypeme mouku). Těsto necháme asi 1 hodinu odpočívat.
Vodové těsto pomocí válečku vyválíme do čtverce o tloušťce asi 1 cm. Do středu čtverce položíme cihličku z tukového těsta a přes ni přeložíme konce vyváleného vodového těsta. Je důležité těsto vyvalovat všemi směry. Kdybychom je vyvalovali jedním směrem, těsto by se při pečení smršťovalo.
Těsto vyválíme na obdélník asi 40 x 60 cm, následně ho opět složíme 3 x přes sebe, trochu válečkem zmáčkneme a necháme asi 15 minut odpočinout. Postup 3-4 x opakujeme, aby těsto pěkně „listovalo“.
Na přípravu náplně uvaříme pudingový prášek s mlékem a cukrem podle návodu na obale.
Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát a pomocí rádýlka nakrájíme proužky o rozměrech 2 x 15 cm. Proužky lehce potřeme červenou barvou. Na každou kytičku použijeme 5 proužků. Každý proužek smotáme do oválku a kratší konce přitiskneme k sobě. Vzniklé smyčky poskládáme těsně k sobě, abychom vytvořili květ. Naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 25 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Kytičky necháme vychladnout. Do každého středu kytičky naneseme trochu náplně a potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky džemem.
Povrch kytiček ozdobíme kousky meruněk a poprášíme moučkovým cukrem.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení