Máslo nakrájíme a rukama smícháme s ostatními surovinami, vodu přidáváme jako poslední - podle potřeby. Těsto dáme do ledničky a mezitím si připravíme náplň.
Meruňky vypeckujeme, nakrájíme na kousky nebo tenké měsíčky, zasypeme cukrem, přidáme likér, přikryjeme a přivedeme k varu. Ztišíme a za občasného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud se částečně nerozvaří a hmota nezačne nabývat hustší konzistenci. Trvá to tak 15 minut. Zlatý klas rozmícháme ve šťávě a přilijeme do hrnce. Tento krok je důležitý, protože pokud bychom ho jen nasypali, mohli by se nadělat hrudky. Směs hned po přivedení k varu zhoustne jako pudink. Minutku povaříme a necháme alespoň částečně vychladnout.
Menší část těsta vyválíme, položíme na ni formu a obřízneme nožem, aby nám vznikl kruh. To bude vrch koláče. Zbytkem těsta vyložíme dno a boky formy, jako při klasickém koláči. Propícháme vidličkou, nalijeme vlažnou náplň. Možná se nevejde všechna, v takovém případě trochu necháme bokem, aby během pečení v troubě nepřetekla. Přikryjeme kruhem z těsta, přitlačíme k okrajům a celý koláč potřeme rozšlehaným vejcem. Pokud se kraje nepodaří zcela přilepit, nic se neděje.
Dáme péct do trouby na 170° na 45-50 minut. Hotový koláč necháme vychladnout a vložíme do chladničky.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení