Mrkev omyjeme, nakrájíme a v 250 ml vody přiveďte k varu. Vařte bez pokličky na mírném plameni 15 minut, dokud nezměkne. Mrkev rozmixujte a nechte zchladnout.
V míse smíchejte mouku a droždí. Přidejte mrkvové pyré, olej a sůl. Za použití robotu hněťte zhruba 5 minut, aby vzniklo těsto. Poprašte je moukou, přikryjte a na teplém místě nechte vykynout, dokud těsto viditelně nezvětší objem (60 minut).
Plech na pečení vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte.
Těsto položte na plochu poprášenou moukou a rozdělte ho napůl. Z každé poloviny vytvarujte váleček, vezměte jeho konce, zatočte je a položte na plech. Zopakujte s druhou částí těsta.
Znovu přikryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud chléb viditelně nezvětší svůj objem, poté ho 15–18 minut pečte a následně nechte vychladnout na mřížce.
Doba pečení: 15 - 18 minut
Elektrická trouba: 220 °C
Horkovzdušná trouba: 200 °C
Na nepřilnavé pánvi opečte mandle lehce dohněda a nechte zchladnout na talíři. Odložte si 50 g stranou, aby dodaly pestu texturu.
Mrkvovou nať omyjte a osušte. Odkrojte spodní část stonků a nahrubo ji nakrájejte, stejně jako parmezán a česnek. V mixéru všechny ingredience rozmixujte (kromě odložených 50 g mandlí).
Vmíchejte mandle a ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem
Související recepty
Slaná jídla
Slaná jídla
Slaná jídla