Na přípravu těsta oloupeme a nastrouháme najemno mrkev a necháme ji okapat na kuchyňské papírové utěrce.
Marcipán nastrouháme nahrubo a vložíme do misky. Přidáme žloutky, cukr a vodu. Prošleháváme metličkou 8 minut, dokud nevznikne krémová, napěněná směs.
Z bílků, soli a citrónové šťávy vyšleháme pomocí elektrického ručního šlehače tuhý sníh. Poté přidáme cukr a šleháme další 3 minuty, dokud není sníh opravdu tuhý. Sníh opatrně smícháme s vaječnou hmotou.
Přes síto do velké mísy prosejeme mouku. Do mouky přidáme citrónovou kůru, kypřicí prášek, skořicový cukr a lískové ořechy. Pomocí metličky opatrně smícháme s vaječnou směsí. Vmícháme nastrouhanou mrkev. Těsto naneseme do dortové formy vyložené papírem na pečení, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Doba pečení: asi 40 - 45 minut
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Upečený dort necháme vychladnout.
Na přípravu náplně v míse pomocí elektrického ručního šlehače vyšleháme zakysanou smetanu s vanilkou, tvarohem, cukrem a pomerančovou šťávou. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obalu a ihned důkladně vmícháme do náplně. Náplň necháme asi 30 minut stát, dokud nezačne tuhnout.
Po vychladnutí korpus podélně rozkrojíme a části oddělíme. Polovinu krému naneseme na povrch spodní části korpusu. Přikryjeme horní částí korpusu a zbytkem krému potřeme povrch a strany dortu a dáme ještě na chvíli do chladničky ztuhnout.
Na ozdobení dortu škrabkou naloupeme mrkev na tenké dlouhé plátky a povaříme ve vodě s citrónovou šťávou 3 minuty do změknutí. Vytvarujeme kytičky, které naskládáme na dort. Dozdobíme zelenou natí a okraje dortu nasekanými lískovými ořechy.
Související recepty
Sladké pečení
Sladké pečení
Sladké pečení