V horké převařené vodě rozpustíme cukr a kyselinu citrónovou. Květy pampelišky očistíme a namočíme do vody, přidáme citróny nakrájené na tenké plátky. Přikryjeme pokličkou a necháme 24 hodin macerovat.
Druhý den směs scedíme přes sítko nebo gázu. Sirup přivedeme k varu a asi 15 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilizovaných a ohřátých lahví. Lahve důkladně uzavřeme víčky a asi na 20 minut položíme naležato.
Pro přípravu Pampeliškového sirupu s mátou přidáme v prvním kroku přípravy k základním surovinám několik lístků máty peprné (cca 15-20 g). Dále pak pokračujeme podle návodu na přípravu.
Pro přípravu Pampeliškového sirupu se zázvorem přidáme v prním kroku přípravy k základním surovinám 100 g očištěného zázvoru nastrouhaného najemno nebo nakrájeného na tenké plátky. Dále pak pokračujeme podle návodu na přípravu.
Související recepty
Zavařování
Zavařování
Zavařování